Popisná analýza přeměn uskutečněných v České republice - Pavlíková, Nikola; Lukeš, Jáchym; Pospíšil, Jiří, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na přeměny společností, které se uskutečnily na území České republiky, a to především v roce 2017. Práce je rozdělena na dva hlavní celky. První část je věnována teoretické stránce problematiky přeměn, kdy je nejprve popsán legislativní pohled na přeměny, poté je vysvětleno účetní řešení přeměn dle českých právních předpisů a následně okrajově nastíněn daňový dopad přeměn. Cílem empirické části je vyhodnocení, zda jsou výsledky v souladu s teoretickými poznatky. V rámci praktického celku byl analyzován vzorek, který byl nejprve očištěn a ve výsledku obsahoval 182 přeměn. Z výsledků provedeného zkoumání vyplynulo, že přeměny probíhaly výhradně mezi spojenými osobami a nejčastěji formou fúze sloučením mezi 2 zúčastněnými společnostmi. Rozhodný den byl přednostně stanoven na 1. 1. V nadpoloviční většině nebylo jmění zanikající či rozdělované společnosti oceněno znalcem a ocenění účetními hodnotami u nabyvatele převládalo. Znalecké ocenění se ve většině případů nezabývalo zohledněním odložené daně.
Vedoucí práce: Jáchym Lukeš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses