Ocenění IMOS INVEST, s.r.o. - Vykopalová, Lucie (2023)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením tržní hodnoty 100% podílu ve společnosti KotasMONT s.r.o. k datu 31. 12. 2022. Cílem práce je aplikovat teoretické znalosti z oblasti financí a oceňování podniků na konkrétní příklad a stanovit reálnou hodnotu společnosti, která působí v sektoru zpracování a montáže kovových konstrukcí. Po úvodním představení společnosti a analýze jejího působení na trhu, které nebylo jednoznačně ovlivněno pandemií COVID-19, následuje podrobná finanční a strategická analýza. Tyto analýzy umožňují posoudit finanční zdraví a tržní potenciál společnosti. Důležitou součástí práce je prognóza generátorů hodnoty, včetně tržeb a ziskové marže, která je klíčová pro sestavení komplexního finančního plánu. K ocenění společnosti byla použita metoda diskontovaných peněžních toků (DCF Equity), doplněná o metodu tržního porovnání, aby bylo možné získat robustní a realistické ocenění. Práce nabízí hluboký pohled na finanční zdraví a tržní pozici KotasMONT s.r.o., a přináší komplexní ocenění společnosti s ohledem na současný trh a její konkurenční prostředí.