Analýza finančního zdraví podniků před insolvencí - Stehno, Radim; Podškubka, Tomáš, 1982-; Wiesner, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato diplomová práce se zabývá tématem insolvencí a analýzou finančních charakteristik podniků před vyhlášením úpadku. Práce má za účel nastínit oblast úpadkového práva v České republice, včetně aktuálních témat v oblasti insolvenčních řízení. Vzorek společností analyzovaných v praktická části práce se skládá z právnických osob, které v letech 2021 a 2022 upadly do insolvence. Cílem práce je nastínit vývoj finančních ukazatelů vybraných společností a také zhodnotit, zda je možné blížící se bankrot odhadnout pomocí vybraných souhrnných modelů hodnocení finančního zdraví podniku. V práci je bližší pozornost věnována společnostem, které známky blížícího se bankrotu před zjištěním úpadku nevykazovaly. Stejně tak je pozornost věnována i těm společnostem, které dosahovaly v rámci vybraných modelů nepříznivých hodnot i více než 5 let před zjištěním o úpadku. Závěrem práce je porovnání dosažených hodnot analyzovaných společností v rámci jednotlivých vybraných modelů. S ohledem na dosažené výsledky je doporučeno věnovat náležitou pozornost specifikům analyzovaného podniku a výsledné hodnoty vždy poměřovat v kontextu.
Vedoucí práce: Tomáš Podškubka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses