Diskontování v dlouhodobých veřejných projektech - Mazúch, Ondřej; Špeciánová, Jitka; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem této práce je ukázat, jak je studie proveditelnosti koridoru Dunaj – Odra – Labe citlivá na změnu diskontní míry a zmapovat diskusi na téma společenské diskontní míry v politikách a projektech zaměřených na boj proti klimatickým změnám, jenž má velký vliv na cost-benefit analýzu v dalších odvětvích ekonomie veřejného sektoru, zvláště pak v projektech dlouhodobého charakteru. V práci budu dokazovat hypotézu o citlivosti studie proveditelnosti koridoru Dunaj – Odra – Labe, což byl plánovaný dlouhodobý veřejný projekt na území České republiky, který by začátkem roku 2023 ukončen. Hlavním přínosem této práce je upozornění na vážnost dané problematiky a vydestilování hlavních argumentů a bodů diskuse pomocí analýzy této diskuse. Teoretická část je především komparace publikací prominentních ekonomů jako jsou Nicholas Stern, William Nordhaus nebo Partha Dasgupta, kteří se k danému tématu vyjádřili a dále popsání postupů, které mohou být následně použity v praktické části. V praktické části jsou poté použity jednotlivé postupy, podle kterých jsem našel jednotlivá data potřebná pro spočítání několika scénářů diskontní míry pomocí jednotlivých přístupů uvedených v teoretické části. Pomocí těchto scénářů demonstruji citlivost cost benefit analýzy, která byla použita ve studii proveditelnosti Dunaj – Odra – Labe, na změnu diskontní míry
Vedoucí práce: Jitka Špeciánová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses