Analýza vývoje amerického kapitálového trhu a největších kryptoaktiv - Syza, Olena (2023)
Cílem diplomové práce je analyzovat vývoj amerického kapitálového trhu a nejvýznamnějších kryptoaktiv v posledních pěti letech. Teoretická část popisuje fungování kapitálového trhu, jeho subjektů a vliv Velké recese na kapitálové trhy v současnosti. Další úloha popisuje kryptoaktiva, jejich základní prvky a proces těžby. V praktické části kladu důraz na analýzu lineární závislosti vývoje takových instrumentů kapitálového trhu jako akcie, zlato a měny s vývojem ceny Bitcoinu, Ripplu a Etherea pomocí korelační analýzy. V závěrečné části poukazuji, zda je možné vybraná kryptoaktiva považovat za platební prostředky, komodity nebo investiční instrumenty pro zhodnocení peněz.