ANALÝZA DLOUHODOBÉ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 2012-2022 Z HLEDISKA UDRŽITELNOSTI A EFEKTIVNOSTI - Vymetal, Petr; Bartůsková, Lucia; Barák, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se zabývá systémem dlouhodobé péče v České republice v analyzovaném období mezi lety 2012 a 2022 s důrazem na jeho udržitelnost a efektivitu. Úvodní část práce vymezuje význam tématu v kontextu demografického vývoje, který ovlivňuje rostoucí poptávku po dlouhodobé péči, a identifikuje tak aktuální problémy a výzvy spojené se systémem dlouhodobé péče. Teoretická část práce představuje sociální modely a teorii demografického přechodu, které poskytují rámec pro analýzu českého systému. Zmiňuje se o nedostatcích v současném vymezení sociálně-zdravotního systému a historických pokusech o reformy. Praktická část práce prezentuje výsledky analýzy, včetně identifikace problémů v současném systému, a nabízí doporučení směřující k jeho zlepšení. Závěry práce potvrzují, že český systém dlouhodobé péče je podfinancovaný a personálně poddimenzovaný, což omezuje jeho udržitelnost. Efektivita systému vykazuje pozitivní i negativní signály, s rostoucí nákladovostí a rozmanitostí nabízených služeb. V zájmu udržení kvality a dostupnosti péče jsou navržena opatření, zahrnující lepší koordinace mezi sociálním a zdravotním systémem, podpory inovací nebo strategických partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem. Závěrem této práce je, že současný systém není dlouhodobě udržitelný s ohledem na rostoucí poptávku způsobenou demografickým vývojem. Práce také navrhuje další směry výzkumu, a to například analýzu regionálních rozdílů nebo zkoumání efektivity jednotlivých služeb dlouhodobé péče.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses