Data-driven řízení toku palet v cross-docku - Doležel, Marek; Zouhar, Jan, 1982-; Sokol, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na zlepšení procesů v cross-docích prostřednictvím aplikovaného strojového učení a shlukové analýzy. Práce zkoumá dataset rozdělený podle kilometráže: pro zásilky do 83 km (15 % palet) byla použita shluková analýza a pro zásilky nad 83 km (85 % palet) byl aplikován model XG Boost v rámci strojového učení. Tento postup vedl ke zvýšení efektivity procesů, s ročním zlepšením o 53,45 % v paletometrech ve srovnání se stávajícím systémem. Práce také poukazuje na možné výhody přechodu od fixních hranic zón k dynamicky měnícím se zónám, což by mohlo vést k dalšímu snížení variabilních nákladů a celkové potřebné ploše pro cross-docking. Zjištění z této práce nabízejí model pro zlepšení operací nejen pro konkrétní cross-dock v FM Lodz, ale mají potenciál pro aplikaci v širším měřítku v logistickém odvětví, což by mohlo přinést značné úspory a zlepšení efektivity.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet