Myšlení, rychlé a pomalé - Daniel, Kahneman (Jan Melvil Publishing, 2012)
Daniel Kahneman, psycholog, držitel Nobelovy ceny za ekonomii, nás v průlomové práci, označované Nassimem Talebem za stejně významné dílo, jakým byl kdysi Freudův „Výklad snů“, seznamuje se dvěma systémy, které řídí to, jak přemýšlíme a jak se rozhodujeme. Systém 1 je rychlý, intuitivní a emocionální. Systém 2 je pomalý, váhavý a logický. Poutavý průvodce myslí nás ve čtivé knize vtahuje do dialogu o tom, jak přemýšlíme, a přitom odhaluje, v kterých situacích můžeme a kdy naopak nesmíme věřit své intuici (Systém 1) a také kdy a jak čerpat z přínosu pomalého myšlení (Systém 2). Nabízí praktické i poučné poznatky o tom, jak vznikají naše rozhodnutí v pracovním i osobním životě – a hlavně návod na to, jak se vyvarovat chyb. (zdroj: melvil.cz)
Keywords: Sebepoznání