Komparativní ekonomika – historické, kategoriální a teoretické fundamenty, komparativní metodologie - Eva, Cihelková (Wolters Kluwer, 2022)
Aktuální vědecká monografie reagující na rostoucí zájem veřejnosti o teoretické i praktické zkoumání a srovnávání ekonomických modelů a ekonomických systémů vybraných zemí. Monografie je výsledkem několikaletého komparativního výzkumu i zkušeností ze srovnávacích ekonomických studií autorky. Komparativní výzkum a srovnávací ekonomická studia jsou základem nejen pro normativní ekonomickou teorii, která stanoví podmínky pro dosažení optimálního ekonomického uspořádání země, ale také pro vyhodnocování národního podnikatelského prostředí zemí, do něhož podnikatelé z jiné země vstupují jako do mezinárodního prostředí (za hranicemi jejich vlastního státu). Monografie se zabývá komparativní ekonomikou v širokém slova smyslu a jejím záměrem je vytvořit poznatkový základ pro pochopení existence a diferenciace ekonomických systémů jako výsledku reálného vývoje ve světové ekonomice; rozlišení a srovnávání čistých a ideálních modelů jako teoretického rámce pro osvojení si komparativní metodologie, která je základním nástrojem vyhodnocování ekonomického systému, event. prostředí, politik a ekonomických výstupů vybraného státu či jeho podnikatelského prostředí; aplikaci komparativní metodologie jako instrumentu substituce experimentu (např. s využitím případové studie). Tento záměr je pokryt pěti kapitolami, jež jsou věnovány: historickým a kategoriálním fundamentům komparativní ekonomiky; čistým ekonomickým modelům a obecným ekonomickým systémům; ideálním modelům vyspělých, tranzitivních a rozvojových zemí a reálným ekonomickým systémům; komparativní metodologii; případové studii (Komparace vývoje agrárních politik Senegalu a Keni v kontextu jejich institucí, politického prostředí, rozvoje zemědělství a obchodu se zemědělskými produkty). V závěru publikace je uveden náčrt dopadů
Keywords: Finance a investování