Financování zdravotnických systémů v kontextu české zdravotní politiky - Jan, Mertl (Wolters Kluwer, 2022)
Předkládaná publikace se věnuje financování zdravotnictví, tedy odvětví, které má už odedávna zásadní civilizační význam. Důležitost tématu podtrhuje fakt, že výdaje na zdravotnictví jsou v současnosti významnou položkou veřejných rozpočtů – otázka, kde vzít peníze na zdravotnictví, je tak evergreenem odborných i laických diskusí. V knize jsou zmapována specifika zdravotní péče, z nichž je odvozeno inovativní rozčlenění zdravotnických systémů na univerzální a volitelnou část. Publikace nabízí unikátní výběr a pečlivé rozpracování teoretických konceptů utříděných tak, aby poskytly podložené vysvětlení řady často diskutovaných dilemat, jako je optimální počet zdravotních pojišťoven, rozsah spoluúčasti pacientů, výše plateb za státní pojištěnce, efektivnost výdajů na zdravotnictví, charakter solidarity ve zdravotnictví nebo role státu ve zdravotnictví. Přivádí do české odborné literatury pojem fiskálního prostoru pro zdravotnictví a navrhuje cestu jeho optimalizace v rámci českých veřejných financí. V neposlední řadě představuje také reálné možnosti využití soukromých zdrojů v českém zdravotnictví. Zpracování knihy vychází z více než dvacetiletých zkušeností autora s ekonomií zdravotnictví a zdravotní politikou. Je psána pochopitelným, čtivým způsobem a poskytuje spolehlivé vodítko v leckdy spletité problematice financování zdravotnictví, které dokresluje také množství průvodních grafů a schémat. Je určena jak vysokoškolským studentům ekonomických a zdravotnických oborů, tak i pracovníkům ve zdravotnictví a dalším zájemcům o porozumění fungování zdravotnických systémů z řad široké veřejnosti.