Výplaty podílů na zisku a podílů na likvidačním zůstatku u kapitálových společností (účetní a daňový pohled) - Kunc, Ondřej; Randáková, Monika, 1966-; Zelenková, Marie, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Cílem této diplomové práce je přiblížit procesy v souvislosti s výplatami podílu na zisku a na likvidačním zůstatku kapitálových společností. Pro uvedení do kontextu je nejprve nastíněno, jakým způsobem jsou tvořeny podíly v kapitálových společnostech a jak se určuje výše těchto podílu. Dále je popsána struktura vlastního kapitálu obchodních korporací s poukázáním na to, zda se jedná o zdroje volné či vázané. Poté práce přejde k popisu výplat podílu na zisku včetně jejich omezujících podmínek, a to i v souvislosti s výplatami záloh na podíl na zisku. Dále práce rozebírá podíly na likvidačním zůstatku z právního, účetního a daňového pohledu a s tím i související účetní a daňové problémy vzniklé ze samotné likvidace. V poslední kapitole jsou srovnány některé klíčové vybrané účetní a daňové problémy spojené s výplatami podílů na zisku a likvidačním zůstatku.
Vedoucí práce: Monika Randáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses