Účetní a daňové souvislosti využívání dlouhodobého majetku v České republice - Roháriková, Dominika (2023)
Předmětem této diplomové práce je vymezení definice dlouhodobého majetku z účetního a daňového pohledu v České republice. První dvě kapitoly jsou zaměřené na teorii. Vycházejí z českých právních předpisů a z tematické odborné literatury. První kapitola se kromě vymezení definice dlouhodobého majetku zabývá i jeho životním cyklem – pořízením, oceněním, udržováním a vyřazením. Účetní a daňové odpisování je dopodrobna rozebráno v druhé kapitole práce. Na praktickou část je zaměřena třetí kapitola, ve které jsou analyzovány odpisové plány reálné účetní jednotky. K odpisovým plánům jsou navržena doporučení, která jsou následně aplikována do současných odpisových plánů pomocí přepočtů. Výsledkem je porovnání a zhodnocení současného odpisového plánu a příslušného doporučení.