Krize jako fenomén řízení : evoluce organizační krize - Vašíčková, Veronika; Řepa, Václav, 1958-; Mikušová, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Disertační práce se zabývá výzkumem fenoménu krize v kontextu organizací. Výzkumným cílem práce je navržení modelu evoluce organizační krize a jeho verifikace v empirickém výzkumu. Literární rešerše poskytují syntézy reflektující současné poznání v oblastí organizační krize, identifikují její významné aspekty a poskytují znalosti pro tvorbu konceptuálního modelu. Konceptuální modely předkládají objektový model evoluce organizační krize v podobě její životní cyklus a identifikují faktory ovlivňující jeho vývoj včetně bodu zlomu organizační krize. Tyto modely jsou následně ověřovány empirickým výzkumem, kde data jsou získána pomocí on-line anonymního dotazování. Výsledky analýzy dat slouží k doplnění konceptuálních modelů o empirické poznatky, které spolu s modelem přináší abstraktní pojetí reálného světa v kontextu poznání logiky studovaného fenoménu organizační krize. Výsledky výzkumu pojednávají o teoretických a praktických přínosech, které jsou významné zejména pro budoucí výzkum. Z pohledu teoretického přínosu se jedná o navržení konceptu evoluce organizační krize a rozšířením oblasti teorie organizační krize nebo krizového řízení. Z praktického pohledu se jedná o významný poklad pro behaviorální pojetí evoluce organizační krize v kontextu jejího řízení.
Vedoucí práce: Václav Řepa
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor disert. práce]; disertace; dissertations