Faktory ovlivňující výnosy korporátní daně v zemích EU - Eliášová, Nikola (2024)
Hlavním cílem diplomové práce je určit faktory ovlivňují výnosy korporátní daně v zemích EU. První část práce blíže pojednává o vývoji zdanění korporací v EU. Jsou zde popsány nejdůležitější harmonizační a koordinační kroky ovlivňující korporátní zdanění. V druhé části práce je blíže popsán vývoj výnosů korporátní daně v rámci EU za několik posledních let. Na základě dostupné literatury jsou také určeny jednotlivé skupiny faktorů, které mohou potencionálně ovlivňovat výnosy korporátní daně. Vybrané faktory jsou v třetí části práce blíže popsány. V závěru práce je pomocí vícenásobné regresní analýzy zkoumán vztah mezi vybranými faktory ovlivňující výnosy korporátní daně a výnosy korporátní daně v zemích EU v roce 2021.