Analýza nákladů v zemědělském podniku - Kunášková, Denisa (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu nákladů zvoleného zemědělského podniku. Primárním cílem je sestavit kalkulace vlastních nákladů pšenice a řepky ozimé, které tvoří zásadní část jeho produkce. Dílčím cílem je porovnání výsledných hodnot kalkulací s republikovými výsledky zveřejněnými Ústavem zemědělské ekonomiky a informací. Práce má sloužit jako zdroj informací a může být využita i jako nástroj při rozhodování a plánování podniku. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je na základě poznatků získaných z odborné literatury popsáno manažerské účetnictví v oblasti zemědělství, členění nákladů klíčové k pochopení problematiky a samotné metody kalkulace nákladů. V praktické části jsou aplikovány poznatky z teorie, a díky interním informacím jsou sestaveny kalkulace výkonů vlastní produkce. V závěru dochází ke shrnutí klíčových poznatků a uvedení možných návrhů na zlepšení.