Historie centrálního bankovnictví Ruska - Shaposhnikov, Anatoly (2024)
Diplomová práce se věnuje historii centrálního bankovnictví Ruska v období před Velkou říjnovou socialistickou revolucí (1917). První akty státní regulace bankovního sektoru v Rusku pocházejí z období poloviny 18. století, nicméně nevýznamnější změny v bankovní činnosti jsou spojeny s vládou císaře Alexandra II., kdy byla založena Státní banka Ruské říše a byly vytvořeny ekonomické předpoklady pro rozvoj komerčních úvěrových institucí v zemi. Na začátku 20. století se v Rusku vyvinula poměrně stabilní tříúrovňová struktura bankovního systému, která se však neobešla bez vážných nedostatků. Zejména Státní banka byla silně závislá na politice ministerstva financí země a neměla potřebné politické pravomoci k rozvoji domácího bankovního systému a kontrole činnosti komerčních úvěrových institucí. Zároveň se na začátku I. světové války v Rusku stal bankovní systém důležitou součástí ekonomiky, v zemi bylo více 600 úvěrových institucí a přes 1800 bankovních poboček.