Historie centrálního bankovnictví Ruska - Shaposhnikov, Anatoly; Brada, Jaroslav, 1964-; Blahová, Naďa, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práce se věnuje historii centrálního bankovnictví Ruska v období před Velkou říjnovou socialistickou revolucí (1917). První akty státní regulace bankovního sektoru v Rusku pocházejí z období poloviny 18. století, nicméně nevýznamnější změny v bankovní činnosti jsou spojeny s vládou císaře Alexandra II., kdy byla založena Státní banka Ruské říše a byly vytvořeny ekonomické předpoklady pro rozvoj komerčních úvěrových institucí v zemi. Na začátku 20. století se v Rusku vyvinula poměrně stabilní tříúrovňová struktura bankovního systému, která se však neobešla bez vážných nedostatků. Zejména Státní banka byla silně závislá na politice ministerstva financí země a neměla potřebné politické pravomoci k rozvoji domácího bankovního systému a kontrole činnosti komerčních úvěrových institucí. Zároveň se na začátku I. světové války v Rusku stal bankovní systém důležitou součástí ekonomiky, v zemi bylo více 600 úvěrových institucí a přes 1800 bankovních poboček.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses