Analýza přístupů obcí v okolí hlavního města Prahy v koncipování příslušných územních plánů z hlediska reflexe dopadů suburbanizace - Hajncová, Tereza (2024)
Cílem práce je identifikovat, jaké obce v okresech Praha-západ a Praha-východ počítají ve svých územních plánech v následujících letech s výstavbou bytových prostor, tedy jaké obce zavádějí expanzivní či spíše restriktivní územní politiku v reakci na probíhající suburbanizaci a také zjistit, jakým směrem poroste zastavěná část Pražské metropolitní oblasti. Na závěr pak ověřit hypotézu, že existují rozdíly v jednotlivých přístupech obcí k územnímu plánování, které souvisí zejména s nárůstem počtu obyvatel v těchto oblastech v posledních letech. Dané téma je velmi aktuální, jelikož v posledních letech dochází zejména v okolí hlavního města Prahy k masivní suburbanizaci a jedním z nástrojů obcí, jak tento trend podpořit či mu zamezit, je právě expanzivní či restriktivní politika územního plánování, z níž následně vzejde územní plán. V první části této práce jsou objasněna teoretická východiska, která se vztahují k dané problematice. Je zde zpočátku rozpracována půda, jako základní zdroj, na které se vše odehrává a která musí být rozprostřena mezi jednotlivé potřeby života na Zemi účelně, jelikož jí není nekonečně mnoho a rychle se spotřebovává obzvlášť stavební činností. Je zde také uvedeno, jak na půdu nahlíží vědní disciplína urbanismus a územní plánování zejména z hlediska rozrůstání sídel. Následuje pojem suburbanizace a s ní spojené problémy ve vztahu k půdě, ale i její ekonomické, politické a sociální důsledky a nástroje územního plánování, kterými lze tento trend ovlivňovat, ačkoli tyto nástroje nejsou využity vždy dostatečně. Suburbanizační procesy nejsou problémem pouze hlavního města Prahy, ale lze říci, že se jedná o celosvětový problém, z tohoto důvodu jsou v této části řešeny také suburbanizační procesy v USA, Riu de Janeiru či Německu. Na tě