Vstup Chorvatska do eurozóny z pohledu teorie optimální měnové oblasti - Novotný, Jan (2024)
Tato diplomová práce analyzuje vývoj Chorvatska vedoucí ke vstupu do eurozóny z pohledu teorie optimálních měnových oblastí. Je zde zachycena a analyzována chorvatská ekonomika od devadesátých let 20. století přes téměř tři desetiletí až po vstup do eurozóny v roce 2023. Pohled teorie optimálních oblastí je porovnán s hodnocením dle Maastrichtských kritérií, přičemž ve výsledku se ukazuje, že celý akt vstupu do měnové unie je především politickou záležitostí a zda je měnová unie optimální měnovou oblastí, tak také závisí na politických rozhodnutích.