Vstup Chorvatska do eurozóny z pohledu teorie optimální měnové oblasti - Novotný, Jan; Šíma, Ondřej; Pour, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce analyzuje vývoj Chorvatska vedoucí ke vstupu do eurozóny z pohledu teorie optimálních měnových oblastí. Je zde zachycena a analyzována chorvatská ekonomika od devadesátých let 20. století přes téměř tři desetiletí až po vstup do eurozóny v roce 2023. Pohled teorie optimálních oblastí je porovnán s hodnocením dle Maastrichtských kritérií, přičemž ve výsledku se ukazuje, že celý akt vstupu do měnové unie je především politickou záležitostí a zda je měnová unie optimální měnovou oblastí, tak také závisí na politických rozhodnutích.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses