Determinanty ekonomického růstu : příklad Ukrajiny a Německa - Bondarenko, Yelyzaveta (2024)
Práce je věnována faktorům, které mohou způsobovat rozdíly v životní úrovni a rychlosti ekonomického růstu mezi různými státy. Za tímto účelem je vysvětlena podstata ekonomického růstu, jsou zkoumány jeho typy a modely, a to od prvních teorií až po ty moderní. Byly identifikovány hlavní faktory, které ovlivňují ekonomický růst. Rovněž byla provedena srovnávací analýza těchto faktorů pro Ukrajinu a Německo a byly identifikovány ty hlavní, které ovlivňují rozdíly v ekonomickém rozvoji těchto zemí. Důvodem ekonomického rozdílu mezi Ukrajinou a Německem jsou institucionální faktory, které jsou určujícími faktory ekonomického růstu.