Deskriptivní analýza přeměn uskutečněných v České republice - Kukla, Matěj; Pospíšil, Jiří, 1988-; Lukeš, Jáchym; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Práce představuje podobu přeměn v České republice. Nejdříve představí pravidla a možnosti průběhu přeměn, přičemž vychází z legislativních požadavků, zejména se zaměřením na účetní a daňovou problematiku. Těžištěm práce je pak analýza sebraných dat k zadanému vzorku transakcí a zhodnocení jejich vlastností. Tato analýza vycházející ze zadaného vzorku 197 transakcí zveřejněných v obchodním věstníku byla zaměřena na přeměny obchodních korporací uskutečněné v roce 2016. Její výsledky byly následně porovnány se zjištěními podobně zaměřených prací a dříve představenými legislativními požadavky. Mezi zjištěními jsou vysoká zastoupení fúzí a odštěpení, převaha transakcí o dvou obchodních korporacích, vysoké zastoupení metody substančního ocenění, častá absence zveřejnění zahajovacích rozvah a další. Výsledkem porovnání byla zpravidla vysoká podobnost zjištění. Závěrem praktické části byla blíže zkoumána vybraná transakce v kontextu účetních a daňových souvislostí.
Vedoucí práce: Jiří Pospíšil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses