Provedení restrukturalizace : odštěpení vs. prodej části obchodního závodu (případová studie) - Kohaniová, Ivana (2024)
Diplomová práce se zabývá přeměnami obchodních společností se zaměřením na prodej obchodního závodu a rozdělení odštěpením. Hlavním cílem práce je porozumění odlišným charakteristikám těchto restrukturalizací a jejich zobrazení na příkladu konkrétní společnosti v praxi. Diplomová práce se nejprve věnuje teoretickým základům prodeje obchodního závodu a rozdělení odštěpením z účetního a daňového hlediska. Následně jsou tyto restrukturalizace v praktické části analyzovány na příkladu společností Mercedes-Benz Trucks Česká republika s.r.o. a Mercedes-Benz Praha s.r.o.. Také je vyhodnocena správnost výběru restrukturalizace, která byla ve skutečnosti provedena.