Zhodnocení vládních rozhodnutí a jejich vliv na zdanění v České republice - Daňková, Kristýna; Arltová, Markéta, 1970-; Josková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vlivu vybraných vládních rozhodnutí na daňový systém v České republice. Cílem práce je zkoumat, jak tato rozhodnutí ovlivnila příjmy a výdaje státu, a jaký byl jejich celkový dopad na zdanění občanů a podniků v zemi. V úvodu práce je nastíněn kontext, ve kterém se tato rozhodnutí přijímala. První část práce se poté věnuje podrobnému popisu vybraných vládních rozhodnutí, která byla analyzována. Tato rozhodnutí zahrnují opatření v rámci vybraných situací ovlivňující Českou republiku, jako je světová hospodářská krize v roce 2008, pandemie covid-19, elektronická evidence tržeb, zavedení daně z hazardních her, zrušení superhrubé mzdy a zdanění mimořádných zisků pomocí windfall tax. Dále se práce věnuje změnám ve výběru silniční daně, vývoji elektromobility v České republice a programu "Milostivé léto 2023". V druhé části práce je provedena analýza statistické významnosti těchto vládních opatření. Použitou metodou je Chowův test strukturálních zlomů. Tato část se zaměřuje na identifikaci a kvantifikaci změn v daňovém systému, které byly způsobeny zmíněnými rozhodnutími. V závěru práce jsou shrnuty hlavní výsledky analýzy a diskutovány jejich důsledky pro daňovou politiku v České republice.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses