Mezinárodní koordinace sociálního zabezpečení - Petrášová, Karin; Tepperová, Jana; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Předkládaná diplomová práce se zabývá specifikami koordinace sociálního zabezpečení. Hlavním cílem práce je analýza dopadů aplikace jednotlivých koordinačních nástrojů (tj. bilaterálních smluv a evropských koordinačních nařízení), resp. důsledků jejich neexistence. Dopady na pojištěnce a jeho zaměstnavatele jsou demonstrovány na modelových příkladech pomocí kritéria efektivního zatížení příjmů odvody na sociální zabezpečení. Nejvyšší zatížení je dle předpokladu spojeno se situací neexistence koordinace sociálního zabezpečení, což implikuje nutnost úpravy této oblasti. Dále práce identifikuje rozdíly mezi jednotlivými koordinačními nástroji a poukazuje na jejich rozdíly. Obsahuje také komparaci jednotlivých bilaterálních smluv, které má Česká republika v současné době sjednané.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses