Kryptoměny jako předmět zdanění - Vernerová, Viktorie; Finardi, Savina; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce se zabývá kryptoměnami jako předmětem zdanění. Oblast analýzy je omezena na zdanění příjmů fyzických osob. Cílem práce je navrhnout způsob zdanění, který vychází z vlastností kryptoměn, jejich reálného využití v ekonomice a komparace způsobů zdanění ve vybraných státech. Došla jsem k závěru, že neexistuje jednotná definice a z ní vyplývající přístup ke zdanění kryptoměn. Ostatně tak tomu je i v jiných oblastech zdanění, příkladem nechť jsou hybridní nesoulady. Přesto definice a způsob zdanění kryptoměn nese v řadě států společné charakteristické znaky. Mezi ně patří identifikace kryptoměny jako soukromého aktiva případně majetku. Těmito pojmy je kryptoměnám přiřazena hodnota (jde o aktivum) a je kladen důraz na vlastnictví (jedná o se soukromé aktivum neboli majetek). Z pohledu zdanění příjmů jsou transakce s kryptoměnami ve většině států rozděleny na kapitálové a běžné a dále se liší na transakce prováděné na profesionální úrovni a pro osobní potřebu. Z komparace plyne, že aktuálně nastavený způsob zdanění příjmů z kryptoměn by bylo vhodné v České republice upravit. V práci popisuji konkrétní návrhy změn zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses