Dopad daně z mimořádných zisků bank - Uvírová, Veronika; Slintáková, Barbora; Havlík, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Daň z mimořádných zisků je v poslední době ožehavé téma v souvislosti s bankovním a energetickým sektorem. Práce začíná popisem této daně a její aplikací napříč Evropskou unií a jejím zavedení v historii. Dále popisuje právní úpravu v České republice a princip fungování samotné daně. Cílem diplomové práce je zjistit, zda ohlášení a následně samotné zavedení této daně ovlivnilo vývoj cen akcií 6 bank, na které byla daň uvalena. Dále jsou rozebrány způsoby vyhnutí se či snížení daňové povinnosti ze strany bank. K popsání vlivu na vývoj cen akcií zmíněných bank byla použita grafická analýza.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses