Účetní zobrazení snížení hodnoty dlouhodobého hmotného majetku - Mašková, Barbora (2024)
Tato diplomová práce se zabývá otázkou snižování hodnoty dlouhodobého hmotného majetku. V teoretické části je představena problematika oceňování dlouhodobého hmotného majetku a úpravy hodnot podle českých účetních předpisů i IFRS. Zákon o účetnictví, který zahrnuje zásadu opatrnosti, a navazující předpisy obsahují pouze obecný popis nástrojů a postupy jejich účtování, přesné pokyny ke stanovení jejich výše však neposkytují. Tato záležitost spadá plně do kompetence účetní jednotky. Cílem praktické části je prostřednictvím případové studie prezentovat postoj konkrétní české společnosti ke snižování hodnoty dlouhodobého hmotného majetku a zdůraznit význam jejího správného vykázání. Dále se praktická část zaměřuje na posouzení dodržování povinností týkajících se zveřejnění informací v příloze a na modelových situacích předvést značný dopad snížení hodnoty do výkazů. Podtrhnuta je také důležitost aktualizace tohoto odhadu v reakci na interní a externí faktory. Pro podrobnou analýzu vytvořené opravné položky byly využity jak veřejně dostupné, tak interní zdroje poskytnuté společností.