Vliv elektronizace výběru DPH na mezeru DPH - Čápová, Dominika; Zídková, Hana; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem elektronizace výběru DPH na mezeru DPH. Evropská komise představila koncem roku 2022 akční plán s názvem VAT in the Digital Age, který má být postupně implementován v celé EU mezi lety 2024-2028, jde tedy o velmi aktuální téma. Cílem je zanalyzovat, jaký je vztah mezi dvěma proměnnými – digitalizací, která je zastoupena indexem DESI, a daňovými úniky, které jsou vyjádřeny mezerou DPH. Výsledkem je, že mezi proměnnými existuje nepřímá závislost, která je statisticky potvrzená. Státy, které do EU vstoupily dříve, tzv. „staré státy“ mají větší platební a daňovou morálku, tím pádem mají menší problém s daňovými úniky než tzv. „nové státy“, které vstoupily do EU později. Starší státy jsou také otevřenější k digitalizaci, která tam probíhá rychleji.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses