Systém financování České televize v mezinárodním srovnání - Jiřinec, Dominik (2024)
Tato práce se zabývá systémem financování veřejnoprávní televize v České republice a vybraných pěti veřejnoprávních televizí v Evropské unii. První část čtenáře seznamuje se základními pojmy, které se týkají veřejnoprávních médií, poté je stručně popsána historie veřejnoprávních médií v České republice a v neposlední řadě je popsáno veřejnoprávní vysílání v Evropě. Další část této diplomové práce se zaobírá existujícími modely financování veřejnoprávních médií v Evropské unii, kde jsou popsány i jejich výhody a nevýhody. Další kapitola se zaměřuje na výši zdrojů, které veřejnoprávním médiím plynou od občanů nebo z veřejných rozpočtů. Záleží na systémech financování, které má každá země trochu odlišné. Další část se zaměřuje na strukturu financování České televize a vybraných pěti televizí z Evropské unie a následně je pomocí finančních ukazatelů zjišťováno, jaký systém financování veřejnoprávních médií zajišťuje nejlepší finanční stabilitu. Na základě informací z této diplomové práce si čtenář bude moci vytvořit představu nejen o tom, jak financování veřejnoprávních médií v Evropě funguje, ale i o tom, jaké výhody a jaká úskalí má každý model financování, co vše to obnáší, a jaká kombinace těchto modelů by mohla mít nejlepší dopad na finanční stabilitu.