Externí konfirmace v auditu - Fišerová, Zuzana (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na auditní proces získávání a hodnocení důkazních informací prostřednictvím konfirmačních dopisů. Práce je rozdělena do tří částí, a to na teoretickou část zaměřenou na vymezení auditu, na teoretickou část zabývající se externími konfirmacemi a na praktickou část. Úvodní část definuje audit účetní závěrky včetně historického vývoje auditu a stručně popisuje auditní fáze procesu. Druhá část práce charakterizuje externí konfirmace a jejich jednotlivé druhy. Následuje popis procesu získávání externích konfirmací a vyjádření možných způsobů výběru vzorků. Praktická část se zabývá aplikací procesu externích konfirmací na konkrétním příkladu a závěr diplomové práce se věnuje konfirmačním podvodům a jejich nejčastějším způsobům, jak auditované společnosti obcházejí proces potvrzení třetí nezávislou stranou.