Dostupnost paliativní péče v krajích České republiky - Nováková, Tereza; Kouřilová, Jana, 1960-; Šimčík, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit regionální disparity v dostupnosti paliativní péče v krajích ČR. Práce se podrobněji zaměřuje na dostupnost paliativní péče v Královéhradeckém kraji, a to z hlediska jejích forem uplatňovaných v tomto kraji, financování a specifických požadavků na pracovní sílu. Práce přináší ucelený přehled o veřejných, potažmo zdravotních a sociálních službách v ČR v rámci teoretické části. V praktické části je pak blíže popsán stav paliativní péče v rámci ČR a v jednotlivých krajích s následným užším zaměřením na Královehradecký kraj. Vzhledem k trendu stárnutí populace je toto téma velmi důležité, protože se zvyšujícím se věkem se zvyšuje i riziko výskytu onkologických onemocnění. Právě onkologičtí pacienti jsou nejčastějšími pacienty v rámci paliativní péče. Z práce vyplývá, že mezi jednotlivými kraji existují zřetelné rozdíly v dostupnosti paliativní péče. To je dáno zejména neexistencí uceleného systému poskytování a financování paliativní péče. Dále také vyplývá, že existuje střední závislost mezi počtem onkologických pacientů a počtem zařízení paliativní péče a mezi počtem onkologických pacientů a počtem pacientů v mobilní hospicové péči. V závěru této práce jsou uvedena některá doporučení, která by mohla přispět ke zlepšení této situace.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses