Politika pstruhového rybolovu - Zapletal, Tomáš; Šauer, Petr; Vymětal, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Úlovky původního pstruha potočního v posledních letech v celé České republice klesají. Tato disertační práce vychází z již zjištěných údajů o pravděpodobných příčinách tohoto negativního stavu s důrazem na politologickou problematiku, se zaměřením na konflikt zájmových skupin v rámci trvale udržitelného rybářství. Cílem je propojit problematiku preferencí uživatelů toků, státní správy, a především sportovních rybářů. Vlastní syntézou této odborné části jsou doporučení pro sportovní rybářskou politiku. Strategické dokumenty a právní rámec pstruhového rybářství v ČR reflektují současnou situaci jen částečně. Z analýzy dokumentů a zahraničních zkušeností vyplývá potřeba aktualizace právních dokumentů ve smyslu dalšího omezení rybářského hospodaření. Je zřejmá potřeba změny současných postupů rybářského hospodaření s využitím nových scénářů udržitelného rozvoje s cílem chránit a zlepšit podmínky pro přirozené populace pstruha. Problematika lovu pstruhů v České republice byla řešena pomocí scénářů udržitelného rozvoje této aktivity. Výzkum byl proveden ve dvou fázích, kvalitativní a kvantitativní. Výsledky kvalitativní analýzy mezi všemi zájmovými subjekty zúžily problematiku pouze na rybářský svaz. Kvantitativní průzkum mezi rybáři potvrdil preferenci scénáře restrukturalizace se státními zásahy. Tento scénář však v současné době není příliš reálný. Nejrealističtější je scénář změny politiky v rámci rybářského svazu.
Vedoucí práce: Petr Šauer
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor disert. práce]; disertace; dissertations