Chatboti a nábor zaměstnanců - Řepová, Helena; Zouhar, Jan, 1982-; Němec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Digitalizace a umělá inteligence proniká také do získávání a výběru lidských zdrojů, kde do náborových pohovorů vstupují chatboti, tedy roboti komunikující pomocí textu. V současnosti není znám vliv chatbotů na vnímání jednotlivých typů spravedlností u uchazečů, ani následný vliv na organizační atraktivitu. Tato disertace tedy pomáhá odhalit, jak nasazení chatbotů do náborového procesu ovlivňuje organizační atraktivitu. Disertační práce využila dvě studie. Studie 1 využívá experimentální nastavení, ve kterém zkoumá rozdíl mezi chatbotem a lidských náborářem na vnímání procedurální, interakční a interpersonální spravedlnosti a následný vliv na organizační atraktivitu. Při chatbotem vedených pracovních pohovorech vnímání jednotlivých typů spravedlností významně ovlivňuje organizační atraktivitu. Mladší uchazeči se zkušeností s chatbotem dávají přednost chatbotovi před lidským náborářem s pozitivním vlivem na atraktivitu organizace, zatímco pro starší uchazeče bez zkušenosti s chatbotem je vliv chatbota na organizační atraktivitu negativní. Studie 2 reaguje na zvýšený výskyt atypických odpovědí u pracovních pohovorů vedených chatbotem. Cílem tohoto výzkumu je prozkoumat a klasifikovat atypické odpovědi uchazečů o zaměstnání a vysvětlit, co atypické odpovědi vyvolává. Studie 2 je rozdělena na kvalitativní část, kde jsou identifikovány atypické odpovědi uchazečů v pracovních pohovorech s chatbotem pomocí obsahové analýzy přepisů autentických pracovních pohovorů (n = 6 583) a je provedena jejich kategorizace. V kvantitativní části studie 2 jsem testovala spouštěče atypických reakcí ve fiktivních pracovních pohovorech s chatboty. Studie ověřila, které spouštěče vyvolávají jednotlivé atypické reakce, např. nižší atraktivita společnosti vede k testování schopností a reakcí chatbota nebo doda
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor disert. práce]; disertace; dissertations