Význam kolaterálu v rámci řízení rizika protistrany - Panáková, Patrícia (2024)
Diplomová práce na téma „Význam kolaterálu v rámci řízení rizika protistrany“ toto téma představuje zejména pohledem maržového mechanismu. Hlavním cílem práce je vysvětlit a demonstrovat, jak může být kolaterál aplikován v rámci řízení rizika protistrany. Na aplikaci maržového mechanismu v rámci OTC IRS swapu je demonstrován způsob fungování variační marže, iniciační marže a provázání na vzniklou expozici. V rámci toho jsou vysvětleny teoretická východiska rizika protistrany i fungování v praxi.