Efektivnost očkovací loterie na Slovensku - Skuhrová, Anna; Slintáková, Barbora; Maaytová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
V roce 2021 zaostávala Slovenská republika v tempu očkování proti onemocnění COVID-19 za vyspělými státy. Jedním z řešení financovaných z veřejných zdrojů byla očkovací loterie, do které bylo možné se zapojit za každou absolvovanou dávku vakcíny. Cílem této bakalářské práce je vyhodnotit, zda byla očkovací loterie na Slovensku efektivním nástrojem motivujícím k očkování, konkrétně pomocí Chowova testu strukturálních zlomů a CBA analýzy. V první kapitole je popsán průběh očkovací loterie, ve druhé kapitole jsou uvedeny názory slovenské populace na očkování, loterii a jejich motivace. Třetí kapitola shrnuje poznatky z publikované literatury vysvětlující vakcinaci jako pozitivní externalitu a následné politiky incentiv k očkování. Ve čtvrté kapitole Chowův test prokázal existenci strukturálních zlomů pro 1. i pro 2. dávku vakcíny. Nárůst počtu podaných očkovacích dávek je však krátkodobý a z toho vyplývá potřeba vyčíslit monetární hodnotu očkovaných osob. V páté kapitole bylo zkoumáno, zda přínosy definované jako ušetřené náklady na pracovní neschopnost, hospitalizaci a ztrátu let života neočkované osoby převyšují investované náklady finanční prémie loterie. Analýza prokázala, že projekt byl ekonomicky efektivní, čistý přínos byl kladný a přínosy desetinásobně převyšovaly náklady. Počet lidí, kteří by se měli nechat očkovat, aby byla zajištěna efektivnost, dvojnásobně převyšuje původní odhad Útvaru hodnoty za peníze. Důvodem může být rozlišování mezi přínosy očkovaných jednou a dvěma dávkami a rozlišování mezi věkovými skupinami v této bakalářské práci.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses