Dynamický stochastický model celkovej rovnováhy s heterogennými očakávaniami pre malú otvorenú ekonomiku - Kohút, Igor (2024)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou DSGE modelov, kde sa snaží poskytnúť ucelený chornologický prehľad ich vývoja od modelov, ktoré im predchádzali po súčasné verzie a problémy DSGE modelov vrátane prehľadu literatúry a predovšetkým sa sústredí na problém heterogénnych očakávaní agentov v ekonomike, čo je rozdiel od štandardných modelov DSGE, ktoré predpokladajú, že agenti vytvárajú racionálne očakávania. V praktickej časti je vytvorený nový keynesiánsky model DSGE s heterogénnymi očakávaniami malej otvorenej ekonomiky so simuláciou impulz response na konci a porovnaním vytvoreného modelu so štandardným modelom DSGE.