Vliv kryptoměny na chování portfolia - Sotnikava, Maryia (2024)
Diplomová práce se zabývá vyhodnocením významu Bitcoinu, tradičních aktiv a zlata v investičním portfoliu s využitím teorie portfolia. První část práce se zaměřuje na Markowitzovu moderní teorii portfolia a model oceňování kapitálových aktiv, zahrnuje metody měření výnosové míry a rizika. Druhá část je věnována teoretickému vymezení kryptoměn včetně jejich historického vývoje. V praktické části práce byly sestaveny množiny portfolií obsahující akcie, dluhopisy, zlato a Bitcoin, a následně byly porovnány jejich efektivní hranice. Výsledky analýzy naznačují, že přidání Bitcoinu do portfolia zvyšuje efektivitu celého portfolia. Portfolio s Bitcoinem poskytuje vyšší výnosy při stejné míře rizika ve srovnání s portfoliem obsahujícím pouze tradiční aktiva a zlato.