Zdanění vozidel a environmentální aspekty - Svoboda, Ondřej (2024)
Cílem bakalářské práce je zjištění, zda jsou nízkoemisní elektrická vozidla nebo vozidla s palivovými články na vodík daňově zvýhodněna oproti vozidlům se spalovacími motory. První kapitola práce popisuje ekologické daně, jejich vznik a klasifikaci, dále ekologickou daňovou reformu a její implementaci v Česku, daně z energetických surovin v Česku a daně z pořízení, vlastnictví a provozu motorového vozidla v Česku. Druhá kapitola je zaměřena na srovnání zdanění motorových vozidel ve vybraných zemích Evropské unie – Bulharsku, Dánsku, Španělsku, Německu a Česku. Poslední kapitola porovnává zdanění pořízení, vlastnictví a provozu vozidel za pomoci modelových příkladů motorových vozidel s vybranými typy pohonů – dva modely se spalovacím motorem na benzín a naftu, model s palivovými články na vodík a model elektromobil s baterií.