Oceňování opcí metodami Monte Carlo - Beznosková, Veronika (2024)
Diplomová práce se zabývá komplexní komparativní analýzou metod Monte Carlo aplikovaných na evropské, americké a asijské opce. S využitím programovacího jazyka Python posuzuje přesnost každé metody prostřednictvím rozsáhlých simulací. Porovnáním výsledků poukazuje na rozdíly v oceňování odlišných typů opcí s použitím širokého rozsahu hodnot parametrů a případně je srovnává s tradičními výpočetními modely. Práce navíc slouží jako praktický průvodce poskytující nástroje potřebné k provádění vlastních simulací oceňování.