Analýzu vlivu minimální mzdy na nezaměstnanost v ekonomice - Kuželková, Natália; Witzany, Jiří, 1966-; Janda, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Ve své diplomové práci jsem se zabývala dopadem minimální mzdy na nezaměstnanost mladých lidí. K tomu využívá čtvrtletní data od začátku roku 2010 do poloviny roku 2022. Stanovená hypotéza tvrdí, že zvyšování minimální mzdy má negativní vliv na nezaměstnanost osob mladších 24 let v České republice. Zkoumala jsem to pomocí modelu vektorové autoregrese, který zahrnoval míru nezaměstnanosti, inflaci, HDP a Kaitzův index. Využila jsem k tomu dva model, jeden zkoumal krátkodobý vztah a druhý zkoumal dlouhodobý vztah mezi nimi. Moje studie došla k závěru, že minimální mzda ovlivňuje nezaměstnanost, ale její přímý vliv není jednoznačný. Což se mi potvrdilo i testováním Grangerovy kauzality. Nezaměstnanost dále ovlivňují domácí HDP a zahraniční HDP.
Vedoucí práce: Jiří Witzany
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses