Analýza pojištění majetku obyvatelstva na českém pojistném trhu - Runštuk, Tomáš (2024)
Předmětem diplomové práce je analýza pojištění majetku obyvatelstva na českém pojistném trhu zejména v oblasti pojištění domácnosti a nemovitosti. Teoretická část práce se zaměřuje na rozdělení kategorií občanského a majetkového pojištění, vymezení a definici pojištění domácnosti a nemovitosti s doplněním o rozdělení trhu mezi jednotlivými pojišťovnami dle určitých metrik. Prostřední část práce je zaměřena na rozbor problému podpojištění spojeného se současným fenoménem cenové expanze v oblasti nemovitostí. Praktická část se zabývá analýzou pojistných produktů Kooperativa pojišťovny, a. s. v oblasti pojištění majetku a porovnání modelových nabídek pojištění s cílem odhalit nejdůležitější faktory definující cenu pojištění.