Komparace programů vztahujících se k prominutí úplaty za stravné, školné, družiny a zájmové aktivity v rámci regionálního školství ve vybraných sloučených MŠ a ZŠ na území hl. m. Prahy - Karpašová, Barbora; Černá Silovská, Hana; Kolaříková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cílem diplomové práce je komparace a následné zhodnocení úspěšnosti programů vztahujících se k prominutí úplaty, a to v rámci vyhlášek MŠMT s celostátní působností a balíčku okamžité pomoci Pražanům vč. fondu solidarity. Všechny z vybraných sloučených základních a mateřských škol v městských částech Praha 2, 7, 8, 9 a 11 potvrzují hypotézu, že v rámci programů zavedených hlavním městem Prahou bylo vyplaceno více finančních prostředků než v rámci vyhlášek. Teoretická část se věnuje regionálním teoriím, do kterých téma zapadá. Dále je obeznámeno se sociální politikou, která přímo souvisí s finančními úlevami ve školství a jsou zde vyzdvihnuti její aktéři. Dalším tématem teoretické části je veřejný sektor a úloha státní správy v systému řízení školství. Důležitým pojmem regionální školství se zabývá další podkapitola, která plynule přechází k teoretickým seznámením s nejvýznamnější části výzkumu, programům vztahujícím se k prominutí či zmírnění úplaty. Závěrem je popsána metodika psaní praktické části, kde je provedena komparace v rámci žádostí o prominutí úplaty u vybraných školských institucí v pěti různých městských částech. V práci byla zjištěna nesrovnalost v poskytování finančních prostředků vymezených na program balíček pomoci Pražanům ze strany zřizovatelů. Z toho důvodu každá příspěvková organizace postupuje při proplácení jednotlivých opatření dle své vlastní metodiky. Celý program provází mnoho nejasností a nedostatečná informovanost hlavních aktérů. Zásadní problém se pojí s neexistencí jednotné metodiky a kontrolního mechanismu, zvyšování administrativní zátěže ve školách a vyloučení dětí/žáků bez trvalého pobytu na území hl. m. Prahy. Pandemie koronaviru a závažné válečné konflikty přispěly
Praha v této nelehké situaci vytvořila zcela novou a unikátní formu pomoci nad rámec pomoci státu, avšak její kroky měly být důsledněji zváženy. Doporučení uvedená v závěru praktické části napomohou k ujasnění některých nesrovnalostí, které byly zpracováním práce odhaleny.
Vedoucí práce: Hana Černá Silovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses