Korupce a její vliv na ekonomický rozvoj - Ngo, Phuong; Dudzich, Viktar; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Obsah této práce je směřován na problematiku korupce a jejího vlivu na ekonomický rozvoj. Prvotně práce identifikuje základní teoretická východiska zpohledu definování korupce, její klasifikace, příčin vzniku a metod měření. V samostatné teoretické kapitole je dále diskutován vliv korupce na ekonomický rozvoj. V navazující praktické části je provedena komparace a analýza míry korupce pomocí indexu vnímání korupce (CPI) u rozvinutých a rozvojových zemí za roky 2019 a 2022. Poté jsou spočítány korelace mezi korupcí a vybranými ekonomickými proměnnými těchto zemí. V rozboru vlivu korupce na ekonomický rozvoj byly zvoleny následující ukazatele: reálný HDP na obyvatele, míra nezaměstnanosti a poměr veřejného dluhu k HDP . U rozvojových států jsou korelace mezi CPI a všemi sledovanými proměnnými většinou nižší než u států rozvinutých. Mezi třiceti rozvinutými a třiceti rozvojovými zeměmi jsou zřetelné rozdíly ve vnímání korupce. Pravděpodobnými příčinami jsou například institucionální stabilita, kdy rozvinutější země mají silnější instituce, které přispívají k vyšší transparentnosti, zodpovědnosti a odolnosti vůči korupci. Kulturní faktory a úroveň vzdělání mohou také ovlivňovat vnímání korupce a ochotu ji akceptovat.
Vedoucí práce: Viktar Dudzich
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses