Ceny nemovitostí a měnová politika - Pražský, Michal (2024)
Diplomová práce rozebírá vývoj ceny nemovitostí v kontextu měnové politiky. Cílem bylo vyhodnocení vlivu měnové politiky na cenu nemovitostí, resp. na její vývoj. Cíle bylo dosaženo fundamentální analýzou v první části práce, která byla následně potvrzována dvěma ARDL modely. První model rozšířený o model korekce chyby poukázal na dlouhodobý inverzní vztah mezi změnou úrokové sazby a změnou meziročního tempa vývoje indexu cen nemovitostí, krátkodobý efekt změny úrokové sazby je naopak pozitivní. Druhý model využívá stacionární řady nultého řádu a potvrzuje negativní vliv změny úrokové sazby na index ceny nemovitostí v absolutních hodnotách. V závěru jsou shrnuty výsledky ekonometrických modelů a jejich soulad, případný nesoulad s fundamentální analýzou.