Ceny nemovitostí a měnová politika - Pražský, Michal; Vejmělek, Jan; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práce rozebírá vývoj ceny nemovitostí v kontextu měnové politiky. Cílem bylo vyhodnocení vlivu měnové politiky na cenu nemovitostí, resp. na její vývoj. Cíle bylo dosaženo fundamentální analýzou v první části práce, která byla následně potvrzována dvěma ARDL modely. První model rozšířený o model korekce chyby poukázal na dlouhodobý inverzní vztah mezi změnou úrokové sazby a změnou meziročního tempa vývoje indexu cen nemovitostí, krátkodobý efekt změny úrokové sazby je naopak pozitivní. Druhý model využívá stacionární řady nultého řádu a potvrzuje negativní vliv změny úrokové sazby na index ceny nemovitostí v absolutních hodnotách. V závěru jsou shrnuty výsledky ekonometrických modelů a jejich soulad, případný nesoulad s fundamentální analýzou.
Vedoucí práce: Jan Vejmělek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses