Evaluace fiskálně-politického rozhodování Kanady, Norska, Kuvajtu a Spojených arabských emirátů v období let 2000-2022 - Vik, Šimon; Zubíková, Adéla; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomové práce představuje komparaci hodnocení fiskálně-politického rozhodování v zemích, které jsou dle dané problematiky klasifikovány jako země bohaté na přírodní zdroje. Zároveň se jedná o ekonomiky, jenž se řadí mezi vyspělé státy, a to dle hodnocení indikátoru HDP na obyvatele v PPP (ve stálých cenách). V teoretické části je za pomoci metody kombinované rešerše popsána obecná fiskálně-politická problematika v zemích bohatých na přírodní zdroje, a to jak pro krátkodobý, tak i dlouhodobý časový horizont. Dále autor představuje vybraná rizika, jenž se pojí s fenoménem „prokletí přírodních zdrojů“, v kontextu ekonomických i politických transmisních mechanismů. Praktická část práce obsahuje analýzu zemí Kanady, Norska, Kuvajtu a Spojených arabských emirátů se zaměřením na aplikaci teoretických znalostí na konkrétní ekonomiky. Práce má přidanou hodnotu ve své komplexnosti a relativně velkém počtu zkoumaných států, které jsou historicky a společensky značně odlišné. To umožňuje větší prostor pro potenciální využití výstupů z této práce na další ekonomiky, jichž se tato problematika také týká. Hlavním závěrem této diplomové práce je skutečnost, že zvolené vyspělé ekonomiky, disponující výraznou zásobou přírodních zdrojů a definující se jako surovinoví exportéři, by měly zakládat fondy blahobytu a akumulovat v nich bohatství. Ropní vývozci by se měly zaměřit také na budování kvalitního institucionálního prostředí.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses