Ekonomické souvislosti mobility obyvatelstva za prací na příkladu Moravskoslezského kraje - rok 2011 a 2021 - Kaljkovićová, Dagmar (2024)
Práce pečlivě analyzuje problematiku mobility obyvatelstva s důrazem na dojížďku za prací v Moravskoslezském kraji. Teoretická část zkoumá různé aspekty mobility, od sociální mobility a urbanizace po teorie regionálního rozvoje, včetně historie sledování dojížděk. Pandemie COVID-19 přinesla nový kontext do dojížďky za prací, zdůrazňující potřebu udržitelných pracovních modelů. Praktická část analyzuje demografické a ekonomické změny v Moravskoslezském kraji, odhalující vliv mobility na region. Výsledky ukazují diverzitu migračních trendů a změny v pracovních preferencích. Navrhovaná doporučení pro regionální politiku zahrnují podporu bytové politiky, monitorování uchazečů o zaměstnání a investice do dopravní infrastruktury. Celkově lze konstatovat, že migrace za prací v Moravskoslezském kraji má významný vliv na ekonomickou a sociální dynamiku. Doporučení pro regionální politiku zdůrazňují klíčové oblasti, jako jsou bytová politika, zaměstnanost a dopravní infrastruktura, pro podporu udržitelného rozvoje a konkurenceschopnosti regionu.