Existují v České republice úspory z rozsahu na úrovni veřejné správy? : - Temlík, Jakub (2024)
Tato práce zkoumá a prokazuje existenci a důsledky úspor z rozsahu na běžných výdajích obcí v České republice. Za pomoci regresního modelu analyzuje vybrané položky běžných výdajů per capita z let 2001-2021 v závislosti na velikosti obce. V teoretické části práce pojednává o interních a externích úsporách rozsahu a možnosti jejich existence ve veřejné správě ve formě samotných interních úspor a vysvětluje možné aglomerační úspory při fungování spillover efektu a velikosti obce jakožto kontextuální proměnné. Výsledkem práce je stanovení přibližné hodnoty optimální velikosti obce na 12 393 obyvatel na zkoumaných položkách.