Existují v České republice úspory z rozsahu na úrovni veřejné správy? - Temlík, Jakub; Toth, Petr, 1962-; Čadil, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato práce zkoumá a prokazuje existenci a důsledky úspor z rozsahu na běžných výdajích obcí v České republice. Za pomoci regresního modelu analyzuje vybrané položky běžných výdajů per capita z let 2001-2021 v závislosti na velikosti obce. V teoretické části práce pojednává o interních a externích úsporách rozsahu a možnosti jejich existence ve veřejné správě ve formě samotných interních úspor a vysvětluje možné aglomerační úspory při fungování spillover efektu a velikosti obce jakožto kontextuální proměnné. Výsledkem práce je stanovení přibližné hodnoty optimální velikosti obce na 12 393 obyvatel na zkoumaných položkách.
Vedoucí práce: Petr Toth
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses